duminică, 12 septembrie 2010

Beau cafea si ce daca!

Reguli pentru a prepara o cafea turceasca adevarata!

Cafeaua cea mai aromata se prepara din boabe de cafea macinate fin, in masini speciale;
Este indicat sa se macine cafeaua in cantitati mici, pentru ca aceasta sa nu-si piarda aroma, se pastreaza in cutii de metal sau borcane bine inchise cu capac;
Intr-un ibric se pune cafeaua, in functie de numarul persoanelor, impreuna cu zaharul respectiv si se dilueaza cu apa fierbinte, masurata cu cescuta de cafea;
Ibricul se trece pe foc si cafeaua se amesteca cu lingurita, pana cand da in clocot, atunci se trage ibricul imediat de pe foc, apoi se pune inca de doua ori pe foc, procedand la fel;

Dupa ce s-a retras a treia oara, ibricul se clatina putin, ca sa se adune caimacul, care se ia cu lingurita si se imparte la toate cescutele;

Cafeaua se lasa sa stea 2-3 minute, ca sa se aseze putin drojdia, apoi se toarna in cesti. Se serveste imediat, fierbinte.


Reteta Cafea Turceasca

Ingrediente pentru o ceaşcă de cafea:
- 2-4 linguriţe de cafea (în funcţie de cât de tare o doriţi, de mărimea ceştii...şi de cât de bine staţi cu inima
- 150-200 ml de apa
- zahăr (sau miere), după gust
- un praf de sare
- lapte, caimac, frişcă (obligatoriu naturală, nu la plic sau la tub)

Mod de preparare:

1. Amestecaţi în ibric apă (cantitate variabilă, în funcţie de gust...recomandabil să nu fie mai puţin de 75 ml,  dar nici mai mult de 200 ml), zahărul, sarea şi jumătate din cantitatea de cafea.

2. Puneţi la fiert, pe foc dat cât de încet se poate. Cu cât durează fierberea mai mult, cu atât e mai aromată cafeaua. Tradiţional se face nu pe foc, ci pe nisip încins, dar nu cred că aveţi posibilitatea. Ţineţi pe foc până începe să fiarbă, dar fiţi atenţi! Dacă nu sunteţi cu ochii pe ea va da în foc.

3. Când începe să se umfle amestecaţi puţin şi luaţi de pe foc. Puneţi imediat restul de cafea rămasă şi amestecaţi. Pentru ca zaţul să se lase a fundul ibricului, puneţi o linguriţă de apă rece. Lăsaţi apoi câteva minute să infuzeze şi turnaţi-o în cană.


Din pacate cafeaua are si efecte negative indiferent cum e preparata

În cazul consumului abuziv de cafea sau alte băuturi care conțin cofeină pot să apară următoarele efecte negative:
- tahicardie, (frecvență cardiacă crescută).
- neliniște, tremor (tremurături), nervozitate, stări de panică, insomnie, convulsii o stare ușoară de dependență, în lipsa cafelei pot să apară dureri de cap (migrenă).

Contraindicatii

Pe langa beneficiile unui consum moderat, cafeaua are si contraindicatii. Astfel, cei cu afectiuni precum hepatita cronica, ciroza, ulcer gastric sau duodenal, guta, nevroza, dureri de cap, hipertensiune arteriala si enterocolita cronica ar fi bine sa evite consumul de cafea.
De asemenea, cafeaua nu este recomandata copiilor, adolescentilor si mai ales femeilor in perioada menopauzei si postmenopauzei, pentru ca favorizeaza osteoporoza.

3 comentarii:

  1. In fiecare dimineata beau cafea ness(cite doua cani). Voi ce credeti o sa imi afecteze sanatatea acest lucru?

    RăspundețiȘtergere
  2. Ness-ul te omoara incet. Daca ai sub 30 de ani nu simti nimic, dar dupa 30 inima ta nu mai e aceeasi. Renunta cat nu e prea tarziu!

    RăspundețiȘtergere
  3. Cafeaua naturala bauta cu moderatie este un medicament. Eu nu stiu de ce bei ness-ul ala cu gust de chimicale cand cafeaua naturala este atat de buna si de aromata!

    RăspundețiȘtergere

Postări populare