luni, 13 septembrie 2010

Tipuri de Cafea

Prima referinta la cafea, din surse inregistrate, dateaza din secolul al IX-lea, dar cu multe secole inainte, existau multe legende arabe despre bautura misterioasa si amara cu puteri stimulatoare.
Primele plante de cafea au fost aduse pe coastele Marii Rosii din Africa.La inceput cafeaua era considerata aliment si nu bautura. Triburile est-africane macinau boabele crude de cafea si prin amestecarea cu grasime animala obtineau o pasta pe care o modelau sub forma de bile. Acestea erau consumate de razboinicii tribului pentru a avea mai multa energie in timpul luptelor.

Planta cafelei este un arbust din familia Rubiacee caracterizata prin mici boabe verzi care la maturitate devin rosii aprinse. Simburii sunt extrasi din fruct dupa care printr-un proces complex si laborios, sunt selectionati cu atentie, tratati, amestecati si in sfarsit prajiti si macinati. Habitatul natural al cafelei este zona tropicala, la inaltimi care variaza intre 200 si 2000 metri cu o clima calda, umeda si multe ploi.

Asa-numitele proprietati stimulative ale cafelei au fost considerate de multi in acele timpuri stravechi, generatoarele unui fel de extaz religios, iar cafeaua ca bautura si-a castigat o reputatie mistica, invaluita in mister si asociata cu preotii si doctorii. De aceea nu este surprinzator ca doua legende puternice au aparut pentru a explica descoperirea acestei boabe magice.


Cafeaua Arabica

Prefera inaltimile. Se dezvolta cu precadere intre 900 si 2000 de metri, este mai delicata dar are si calitati superioare din punct de vedere organoleptic. Cu toate varietatile sale (Moka, Catuai, Bourbon, etc.) Arabica reprezinta trei sferturi din productia mondiala de cafea.







Cafeaua Robusta

Dupa cum ii spune si numele, este mai rezistenta, se dezvolta si in zone mai joase (intre 200 si 600 metri) si necesita mai putina atentie, motiv pentru care ajunge pe piata la preturi mai mici.
Diferite sunt si caracteristicile produsului finit.
Cafelele Arabica sunt mai dulci, pline de aroma si usor acide. Continutul de cofeina variaza intre 1,1% si 1,7%.
De cealalta parte cafelele Robusta, au corpozitate majora si sunt mai putin parfumate. Continutul de cofeina in schimb este aproape dublu si variaza intre 2% si 4%.



Cafeaua Liberica

Cafeaua liberica, originara din Africa, Liberia, are de asemenea o crestere rapida si o rezistenta buna la boli. Se cultiva exclusiv in campiile subtropicale ale Africii si Americii de Sud, unde umiditatea este foarte mare si temperatura este cuprinsa intre 20 si 25°C.
Boabele sunt adesea deformate, de dimensiune medie si culoare de la bruna la galbena. Calitatea acestei specii de cafea este mediocra.


 Cafeaua Maragogype

Acest arbore de cafea a fost descoperit in vecinatatea orasului Maragogype, statul Bahia din Brazilia. Este un hibrid rezultat prin incrucisarea dintre speciile arabica si liberica, exceptand dimensiunile boabelor, el a pastrat caracterele speciei arabica, randamentul acestui arbust este totusi inferior si cultura sa este extrem de imprastiata (Brazilia, Guatemala, Nicaragua, Mexic, Columbia si chiar Java), la o altitudine variind intre 600 si 1000m. Boabele de cafea ale acestui arbust sunt de calitate superioara si medie, iar culoarea lor este verzuie, in ciuda preferintei unor consumatori, calitatea acestei cafele nu poate depasi calitatea cafelei.




Cofeina

Cofeina este prezenta in natura in 60 de specii diferite de plante din care cafeaua si ceaiul sunt cele mai cunoscute. O data ce a fost ingerata, substanta este absorbita de sange iar organsimul are nevoie de cateva ore pentru a o metaboliza.
Daca este consumata in doze mici produce efecte stimulative, mareste capacitatea de concentrare si imbunatateste tonusul.
Cantitatea de cofeina continuta intr-o cafea poate fi foarte diferita si depinde de mai multi factori, ca de exemplu amestecul folosit.
Un amestec care contine 100% cafea Arabica contine numai 1,1-1,7% cofeina fata de 2-4% al cafelei Robusta.
Si modalitatea de pregatire a cafelei influenteaza cantitatea de cofeina.
Fata de alte procedee de infuzare (filtru, cafea turceasca, moka, etc.) cafeaua espresso are cel mai slab continut de cofeina. Timpul foarte scurt de extragere nu permite topirea intregii cantitati de cofeina continuta in boaba macinata. O cescuta de cafea espresso cu un amestec format numai din cafea Arabica are un continut de cofeina de mai putin de 100 mg.
O serie de studii stiintifice au subliniat faptul ca un consum zilnic cuprins intre 250 si 600 mg nu prezinta in mod special efecte negative asupra sanatatii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare